Treceți la conținutul principal

Tsunamiul va lovi Romania in aprilie

Pentru romanul de rand, criza economica mondiala a fost, pina acum, mai mult un bau-bau dezbatut la talk-showuri. Incepind cu luna aprilie, tsunamiul care pina acum a ravasit America si Europa de nord si de vest va lovi Europa centrala si Balcanii.Deocamdata, romanii au simtit doar blocajul imobiliar care tine goale peste o suta de mii de locuinte noi - nu comentam ca acest "balon" ar fi plesnit si fara criza mondiala la un moment dat, am facut-o deja in alte demersuri jurnalistice - o crestere relativ nesemnificativa a somajului si o schimbare a atitudinii bancherilor vizavi de creditele pentru consum/investitii.
Sigur, la nivelul intreprinzatorilor norii au inceput sa se adune inca din ultimul trimestru al anului trecut: diminuarea comenzilor pentru export (mai ales) dar si a celor interne, blocaj financiar, etc.Insa in "valul trei" efectele vor fi mai dure. Incerc sa le enumar:
1. Caderea abrupta a exporturilor, o amputare de o anvergura fara precedent in ultimele doua decenii. Dependenti de zona UE in proportie de peste 70 la suta, aici vom fi loviti in plin. Reconversia spre alte piete va fi dificila de vreme ce vorbim de o criza mondiala si, eventual, poate dura ani de zile. Pe termen scurt, indiferent ce vor spune autoritatile, nu vor exista solutii valabile. Asta inseamna o scadere mai accentuata a productiei industriale - chiar recesiune in primul semestru cel putin - si o accelerare a majorarii ratei somajului..
2. Marirea numarului de falimente in domeniul IMM, dependente de marile companii care intra in recesiune. Practic, firmele romanesti au acum nevoie mai degraba de COMENZI decit de CAPITAL. Capitalizarea CEC Bank si turarea motoarelor Eximbank nu vor rezolva mare lucru.
3. Cresterea numarului de insolvabili in sistemul bancar - sunt sute de mii de credite sub observatie sau deja pe mina firmelor de recuperare. Nu este doar o chestiune economica, ci si una sociala foarte grava, care poate degenera spectaculos pe fond de stres social.
4. Intrarea in recesiune a Austriei poate naste probleme intr-o Romanie foarte dependenta de actorii economici din aceasta tara in sistemul bancar, energetic, comercial, etc si accelera un mecanism de contaminare.
Cred ca in urmatoarele luni Romania trebuie sa dea dovada de solidaritate sociala si responsabilitatea civica - altminteri, efectele vor fi extrem de grave.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O Romanie bolnava politic...

      30 de ani de pcr...pcr-pile, cunostinte si relatii...Tara asta e condusa de aceleasi si aceleasi specimene care se perinda la guvernare.Fie ca vorbim de psd, pnl sau alte partide de buzunar, toti baietii astia sunt pusi pe capatuiala.Acum in plina pandemie, Parlamentul nu lucreaza...Singura lor preocupare sistematica a fost sa fure masiv, sa-si  alimenteze buzunarele, sa cupuseze tara asta, sa-si puna acoliti si oameni de paie in posturi bugetare bine platite...       Sistemul medical a fost muls caracteristic, chiar si acolo managementul e politic, ca si in invatatamant, politie etcNoi suntem nevoiti sa stam in casa, in conditiile in care nu suntem in stare sa ne testam populatia, s-au efectuat vreo 47.000 de teste, in conditiile in care nemtii au sarit de 1 milion de teste si americanii au sarit de 2 milioane teste.Asadar , tre sa stam in casa ca nu cumva sa ne imbolnavim in spital ca la Suceava..Nu conteaza ca iti imbolnavesti fizic si psihic populatia care e nevoita sa stea

Pozele saptamanii!!!

În prima poza sunt romani din Vaslui microcipati de tata Bill Gates și deconectați de la un satelit...Billie Gates e nespus de puternic si influent si invarte toata oculta mondiala, pana si tatuca Soros i s-a adaugat in demersul asta si au microcipat toata omenirea.Pe cei din poza de la Vaslui i-a deconectat apoi de la un server 5G si s-a dat shut down pentru ei...😊😅😇 A 2-a poza reprezinta o informare oficiala, unele specimene se supăra ca sunt scanate termic fiindcă li se ia ceva(sic! Temperatura) și nu li se da, cum erau obișnuiți pana deunazi..Unii Romani au fost obisnuiti, de 30 de ani, sa li se dea ajutoare sociale,altii o ard evlavios ca era mai bine pe vremea lui Ceasca(cei mediocri care aveau o functie in comunism) si acum...cand vor fi scanati la intrarea in spatii indoor sunt  dezamagiti si fac circ fiindca li se ia temperatura, cei cipati din poza de mai sus, sigur n-o sa intre in magazine...😋😂😕 Uneori masa de manevra si gradina Domnului(si acolo sunt follow

Cifrele nu mint niciodata....

  Cifrele nu mint niciodată... Iata preturile la care a cumparat UE vaccinurile. Oxford(UK) -AstraZeneca(Uk-Suedia): 1,78 Euro Johnson & Johnson(SUA) : 8,50 Dolari Sanofi-GSK: 7,56 Euro (inca nu e gata) CureVac(Franța) : 10 Euro (in aprobare) Pfizer - BioNTech(Germania) : 12 Euro Moderna(SUA) : 18 Dolari. P. S. Sputnik V:10$(fara acoperire în UE) Cand ai un vaccin atat de ieftin cam strici piata vaccinurilor si afacerile cu potential de zeci sau sute de miliarde. Nu neapărat acum, azi, cand toti cumpara orice, indiferent cat costa. Pe termen mediu însă situația se schimba. Tarile sarace din lume cu siguranta vor prefera AZ in loc de Moderna sau Pfizer. In toata situatia asta AZ strica combinația financiara. Loveste atat in big pharma cat si in vaccinurile rusesti sau chinezesti. AZ pune bețe în toate greilor din Pharma. Sarah Gillbert, doamna aceea cercetator de la OXFORD, a condiționat asocierea cu Astra Zeneca de lipsa unui câștig material. S-a trezit ea sa incurce pe toata lume