Treceți la conținutul principal

Esti din PAUSA daca...acum pe facebook!!!!

           Acest grup s-a nascut pentru ca in viata nu trebuie sa uiti niciodata de unde ai plecat...Pentru ca Pausa semnifica pentru noi cea mai frumoasa perioada din viata, in speta copilaria si eventual adolescenta, comemoram prin acest Grup tot ce inseamna PAUSA...Amintirile si sentimentele sunt de nepretuit, pt toate celelalte exista mastercard.Exprimati-va cu incredere si postati cu incredere prin ce ne deosebim de alte parti....
          Nu doar Nica are ce povesti in ,,Amintiri din Copilarie'', si noi am avut fara doar si poate, o copilarie de poveste!!!
Grupul de pe facebook intitulat ..ESTI DIN PAUSA DACA...iata linkul:  https://www.facebook.com/groups/1635070676770770/
         Grupulne sta acum la dispozitie si putem depana amintiri impreuna!!!


 istoric Pausa


Satul Pausa este aşezat pe valea Agrijului la 5 km vest de centrul comunei, avea în anul 2002, 551 de locuitori, din care 276 bărbaţi, 275 femei şi 157 de gospodării. Satul s-a  dezvoltat linear pe partea stânga a sectorului de luncă a văii Agrijului, fiind mai dens construit în centru, unde terenul are forma unei proeminenţe, pe calea de comunicaţie spre Zalău. Mai târziu, in timp vatra a inceput să se extindă şi spre luncă  ocupând terenuri bune pentru agricultură.
Atestarea documentară este consemnată  la 1558 cu numele de Posa, 1642  Possa/4.(IV:257)  Pausa (c.K.), 1850 Peuse (st.Tr.), 1854 Pósa, Păuşa (Bul.87),  1913  Egregypósa (H),1930 Păuşa.
Acest oiconim trebuie pus în legătură cu antroponimul Posa, existent şi astăzi şi explicat de I. Iordan (1983:376)  “Pos(e)a – Pos – glonţ de vânătoare”, variantă a lui poş, cu suf. –ea, cf. şi pos– “răsad, plantă”. Forma Poşa  cu  lung, accentuat în maghiară se pronunţă ca şi diftongul –ou-. De aici prin epenteză (apariţia unui sunet nou în interiorul cuvântului), s-a ajuns la forma actuală  Păuşa, “o” devenind prin asimilare “ă”.
De la tema pos- întâlnim şi toponime ca: Poseşti, (PH),  Poşaga (AB), Păuşeşti (IŞ) şi Păuşa, (BH), (SJ), (VL). Întâlnim antroponimele: Posa (Elena), Pos(e)a, (Marchizul de Posa, din Don Carlos, a lui F. Schiller) apoi Poşa, Possescu, dar şi de la Păuşa numele de Păuşan, care arată originea persoanei.
K. Hodor aminteşte că satul a primit numele întemeietorului său la 1291, Pousa şi că această familie ar fi stăpânit aici  până în 1345, cu toate acestea apartenenţa satului de districtul Agrijului e  atribuită abia în 1558. Aşezarea e descrisă ca un sat populat de pe lângă apa Agrijului la poalele  unui deal însorit, unde o mică porţiune se învecina cu Comitatul Cluj.
Ca şi Bodia, Ciumărna şi Păuşa au aparţinut de moşia lui  Dobokai Miklos, dar din cauza unor acte de infidelitate libertinii celor din familia Mindszent o câştigă de la regele Matei. Numeroase sunt transcrierile de proprietăţi a moşiilor şi terenurilor satului, unde nume împortante sunt menţionate: Prinţul Rákóczi Gyorgy (1639), contele Goncz Ruszkai, Kornis Ferencz, baronul Kemeny Janos şi descendenţii conţilor Teleki Lajos şi  Csaki (1837).
Biserica  ortodoxă a fost construită în anul 1730, iar şcoala în 1877.
În 1733 în Păuşa  erau 60 de famili de români, păstorite de doi preoţi : Gabriel şi Grigorie. Peste numai 17 ani, preoţii (2) păstoreau 412 suflete, aveau o biserică, un paracliser şi dreptul la un teren intravilan, pământ arabil de 12 câble şi fân de 8 căruţe.
Noua biserică ortodoxă a fost ridicată între anii 2000 – 2009, poartă hramul “Naşterii Maicii Domunlui” şi a fost pictată între anii 2007- 2009, în tehnica frescă de Cornel Bănică  din judeţul Buzău. Biserica a fost sfinţită la 5 iulie 2009 de I.P.S.Episcop Petroniu Sălăjanul, înconjurat de un mare sobor de preoţi. In biserică pot asista la slujba mai mult de 300 de persoane iar serviciul religios este oficiat de preotul Ovidiu Pop.
În 1837 locuitorii dîn Păuşa erau  români  ortodocşi şi evrei. Nouă locuitori erau nobili, un total de 619 suflete şi 78 de case. Până în 1890 numărul locuitorilor scade la 550 şi după limbă îi găsim: 476 români, 55 izraeliţi, 12 maghiari, 7 alte naţionalităţi iar după confesiune: 477 ortodocşi, 11 reformaţi,  55 iudei,  5 greco- catolici,  2 romano-catolici şi un număr de 115 case.
Starea socială şi economică în jurul anului 1722 era prezentată la nivelul comitatului apreciind starea pământului  ca şi aceea a locuitorilor: “ Hotarul împărţit în două (1616) era neproductiv, partea de câmpie era umedă, iar în spre răsărit pământul era roşu. Se ara cu şase boi de două ori. Pământului îi lipseau îngrăşămintele şi nu producea mai mult de cât de două ori sămânţa. Semănătura de toamnă o câştigau de la prediumul (moşiile n.n.) din Răstolţ şi din Poarta Sălajului. Fânul era de pădure. Revărsarea văii provoca mari pagube satului, iar moara  era a moşierilor şi pădurea putea fi exploatată doar pentru lemne de foc, la care avea drept şi populaţia. Şi K. Hodor descria pământul Păuşei ca fiind  roşu, argilos  şi neproductiv, dar existau păduri de stejar cu păşuni largi. Cât despre moară  (1837) consemnează că: “ Agrijul abia o poate învârti, intrucât este destul de mic.”.         
Erau înregistraţi 10 iobagi, 3 răzeşi, 3 pribegi (nomazi), 2 nobili cu câte o moşie şi un preot extraordinarius. Ei posedau: 15 terenuri şi jumatate, 7 terenuri pustii,  24 boi, 33 vaci, 7 viţei şi viţele, 6 cai, 37 oi şi capre, 3 stupi, 54 porci, pământ arabil de 54 de câble, nearabil de 28 de câble, (de semănat, n.n.), 22 găleţi cultură de toamnă, 4 găleţi cultură de primăvară. Cu un an înainte s-au  produs  45 de clăi de grâu, 18 clăi de ovăz, orz şi alac, 15 găleţi de cânepă şi in, 1 metreta şi 4 ocka   mălai, 2 metreta mazăre şi linte şi 50 căruţe cu fân. Impozitul faţă de stat era de 318 f.r. (florini rhenani n.n.)
Parohia greco – catolică  s-a reînfiinţat şi a fost înscrisă legal în luna aprilie 2002. Încă de la început credincioşii călăuziţi spiritual de către Pr. Prot. Silaghi Romulus, au ridicat o capelă de lemn, pe terenul cumpărat de ei, care a fost sfinţită la 24.11. 2002  de către Pr. Vicar General Mihai Todea.
Biserica s-a ridicat începând cu data de 9.05.2004, când Episcopul Florentin Crihălmeanu,  Eparhul de Cluj –Gherla a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie.  Edificiul a fost ridicat de echipa d-lui Vasile Nechita din Buteasa, Maramureş, iar în ziua de  11.09.2005, prin binecuvântarea P.S. Florentin Crihălmeanu şi cu participarea unui sobor de 22 de preoţi, s-a sfinţit Biserica cu Hramul ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi grota de piatră închinate Sfintei Fecioare Maria.          Bunul mers al împlinirii acestui proiect s-a datorat conlucrării preotului paroh Cristian Goia  cu enoriaşii din sat şi cu mulţi sprijinitori din străinătae. Parohia este alcătuită din 35 de familii, respectiv 128 credincioşi reprezentând circa 1/3 din populaţia actuală a satului.  Din data de 1.09.2008, Parohia Păuşa este administrată şi păstorită de către Pr. Paroh Mirel Cristea.
In centrul satului, alături de celelalte biserici s-a ridicat între anii 2008 – 2009 şi lăcaşul cultului baptist, unde se adună cca 60 de credincioşi.  De asemenea biserica penticostală, ridicată în anul 2008, numără cca 45 de credincioşi.
În anul 1895 Păuşa număra 132 de gospodării şi avea o suprafaţă de 1888 hl.cad. (holde cadastrale; (1hl.cad. = 7166mp, n.n.),  din care, 1337 teren arabil, 201 fâneţe, 128 grădini, 108 păduri, 114 teren neproductiv, (doc.nearabil).  În 1900 valoarea estimatimată a averii comunităţii era de 3845 K 8 f., impozitul direct fiind de 2637 K. 76 f.
Toponime: Rogoaze,  Şes, Strâmbături, Boişte (păşune pentru boi n.n.), Dealurile cu Vii, Dealurile Cehale, parte a acestora este Sărătura; Dealul Budii, Tabăra, Lunca şi  Valea Răstolţului. Păduri: Bogăt, Muncei, Zăpodie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O Romanie bolnava politic...

      30 de ani de pcr...pcr-pile, cunostinte si relatii...Tara asta e condusa de aceleasi si aceleasi specimene care se perinda la guvernare.Fie ca vorbim de psd, pnl sau alte partide de buzunar, toti baietii astia sunt pusi pe capatuiala.Acum in plina pandemie, Parlamentul nu lucreaza...Singura lor preocupare sistematica a fost sa fure masiv, sa-si  alimenteze buzunarele, sa cupuseze tara asta, sa-si puna acoliti si oameni de paie in posturi bugetare bine platite...       Sistemul medical a fost muls caracteristic, chiar si acolo managementul e politic, ca si in invatatamant, politie etcNoi suntem nevoiti sa stam in casa, in conditiile in care nu suntem in stare sa ne testam populatia, s-au efectuat vreo 47.000 de teste, in conditiile in care nemtii au sarit de 1 milion de teste si americanii au sarit de 2 milioane teste.Asadar , tre sa stam in casa ca nu cumva sa ne imbolnavim in spital ca la Suceava..Nu conteaza ca iti imbolnavesti fizic si psihic populatia care e nevoita sa stea

Pozele saptamanii!!!

În prima poza sunt romani din Vaslui microcipati de tata Bill Gates și deconectați de la un satelit...Billie Gates e nespus de puternic si influent si invarte toata oculta mondiala, pana si tatuca Soros i s-a adaugat in demersul asta si au microcipat toata omenirea.Pe cei din poza de la Vaslui i-a deconectat apoi de la un server 5G si s-a dat shut down pentru ei...😊😅😇 A 2-a poza reprezinta o informare oficiala, unele specimene se supăra ca sunt scanate termic fiindcă li se ia ceva(sic! Temperatura) și nu li se da, cum erau obișnuiți pana deunazi..Unii Romani au fost obisnuiti, de 30 de ani, sa li se dea ajutoare sociale,altii o ard evlavios ca era mai bine pe vremea lui Ceasca(cei mediocri care aveau o functie in comunism) si acum...cand vor fi scanati la intrarea in spatii indoor sunt  dezamagiti si fac circ fiindca li se ia temperatura, cei cipati din poza de mai sus, sigur n-o sa intre in magazine...😋😂😕 Uneori masa de manevra si gradina Domnului(si acolo sunt follow

Cifrele nu mint niciodata....

  Cifrele nu mint niciodată... Iata preturile la care a cumparat UE vaccinurile. Oxford(UK) -AstraZeneca(Uk-Suedia): 1,78 Euro Johnson & Johnson(SUA) : 8,50 Dolari Sanofi-GSK: 7,56 Euro (inca nu e gata) CureVac(Franța) : 10 Euro (in aprobare) Pfizer - BioNTech(Germania) : 12 Euro Moderna(SUA) : 18 Dolari. P. S. Sputnik V:10$(fara acoperire în UE) Cand ai un vaccin atat de ieftin cam strici piata vaccinurilor si afacerile cu potential de zeci sau sute de miliarde. Nu neapărat acum, azi, cand toti cumpara orice, indiferent cat costa. Pe termen mediu însă situația se schimba. Tarile sarace din lume cu siguranta vor prefera AZ in loc de Moderna sau Pfizer. In toata situatia asta AZ strica combinația financiara. Loveste atat in big pharma cat si in vaccinurile rusesti sau chinezesti. AZ pune bețe în toate greilor din Pharma. Sarah Gillbert, doamna aceea cercetator de la OXFORD, a condiționat asocierea cu Astra Zeneca de lipsa unui câștig material. S-a trezit ea sa incurce pe toata lume